General Science Solved Past Paper 9th Class 2012 Karachi Board

SECTION “A” (COMPULSORY)(M.C.Q.S)

1. Choose the correct answer for each from the given options:

(i) Jabir Bin Hayan is called the father of:
* Physics
* Chemistry
* Biology
* Geology

(ii) It is not an organic food:
* Proteins
* Carbohydrates
* Lipids
* Minerals

(iii) Percentage of Oxygen in air is:
* 21
* 26
* 29
* 30

(iv) Meat, Milk and Fish provide to our body:
* Vitamin
* Fats
* Minerals
* Proteins

(v) The Insulin hormone is secreted by the gland known as:
* Pituitary
* Parathyroid
* Pancreas
* Adrenal

(vi) Tuberculosis is caused by:
Mycobacterium tuberculosis
* Tetanus
* Diphtheria
* Whooping cough

(vii) The discovery of X-Rays was made in A.D.
* 1870
* 1965
* 1895
* 1890

(viii) The definition of Energy is:
* Power
* Work
* Fuel
* Ability to work in a body

(ix) The unit of voltage is:
* Ampere
* Farad
* Volt
* OHM

(x) Pakistan Science Foundation was established in A.D.
1973
* 1963
* 1975
* 1962

(xi) The atmosphere spreads from earth to altitude:
* 63 Kilometer
* 650 Kilometer
* 605 Kilometer
* 165 Kilometer

(xii) Population is doubled in last:
* 5 years
* 10 years
* 20 years
* 30 years

(xiii) The Industrial Revolution came in 18th century after the invention of:
* Electricity
* Electromagnet
* Steam Engine
* Microscope

(xiv) The unit of measurement of an electric current is called:
* Voltage
* Ampere
* Volt
* Electric Energy

(xv) Air pollution can be reduced by increasing the no. of:
Trees
* Vehicles
* Oil Refineries
* Generators

(xvi) This disease is caused by Virus:
* Small Pox
* Tetanus
* Typhoid
* Cholera

(xvii) The book “AI-Quran” is written by a Muslim Scientist:
* AI-Beruni
* AI-Razi
* Ibn-ul-Haitham
* Bu-Ali sina

(xviii) A scientist of the sub-continent who was awarded” the Noble prize:
* Ibn-ul-Haitham
* Bu-Ali Sina
* Dr. Abdus Salam
* Jabir Bin Hayan

(xix) Urea contains this percentage of Nitrogen:
46
* 48
* 50
* 25

(xx) E.C.G is used for the diagnosis of the diseases of:
Heart
* Kidney
* Bone
* Skin

SECTION “B” (SHORT-ANSWER QUESTIONS)

NOTE: Answer 10 questions from this section. No answer should exceed 03 to 04 sentences.

2. Name any four branches of Science and explain what they deal with.

ANSWER:

Three important branches of science are:
(i) Physics
(ii)Chemistry
(iii) Biology
(iv) Astronomy

(i) Physics: Physics is that branch of science, which deals with properties of matter, and different kinds of energy such as light, heat, electricity etc. It also deals with the basic principles and laws, which enable to under stand science.

(ii) Chemistry: Chemistry is the branch with deals the composition of matter properties and changes taking place due to interaction. Chemistry has two main branches. Inorganic chemistry deals with study of elements and their compound. Organic chemistry is about substances obtained from living things like fat, starch, sugar, etc.

(iii) Biology: Biology is the branch of science in which we study living things, i.e. plants and animals, Botany are its branch which is about plants while ‘Zoology’ deals with animals.

(iv) Astronomy: Astronomy is yet an other branch of science which studies the relationship of our planet earth with other heavenly bodies such as, sun, moon, stars etc. It was astronomy which guided the ancient navigators and travelers to go through the vast oceans and deserts of the world.

3. Write the name of any five diseases caused by Bacteria.

ANSWER:

Diseases caused by Bacteria are:
(i) Tuberclosis
(ii) Whooping Cough
(iii) Diptheria
(iv) Cholera
(v) Typhiod

4. Write two symptoms & 3 causes of AIDS.

ANSWER:

AIDS: CAUSES:
(i) AIDS is caused by a special virus called HIV.
(ii) Virus is transmitted through effected blood and vaginal secretion.

SYMPTOMS:
(i) There may be symptom like common cold, which is usually not noticed for months but gradually develops full disease.
(ii) Loss of more than 10%body weight occurs.
(iii) Persistent diarrhea for a month or more. Cough is persistent. Big red spots appear on the body.

5. Define Energy. Write two conventional and two non-conventional sources of energy.

ANSWER:

Energy: Energy can be defined as “energy is the ability of a body to do work,”
Sources of Energy: are classified
i) Conventional, and (ii) Non conventional

(i) Conventional sources:
Conventional sources of energy are, Fuels such as coal, wood, oil and Natural gas.

(ii) Non Conventional sources:
Non conventional source of energy are, the Sun, the Wind, the tides, geo-thermal, Bio-mass and the nucleus of atom.

(1) Conventional sources:
(a) Natural Gas:
It is obtained from underground at Sui in Baluchistan. It is used in home for domestic purpose working and heating water. It is also used in fertilizer industry, and to produce thermal power. But this natural gas is limited and must be used very carefully without wasting it.

(b) Oil: Oil is used for different purposes. It is used in vehicles, in lighting lamps, in factories. It must be used without waste.

(2) Non Conventional sources:
(a) Solar energy: Solar energy is the energy obtained from sun-light. Solar cell can change this energy into electric energy. Solar cells are used in calculators, watches etc. Batteries made from solar cells are used in radios, television and in artificial satellites.

(b) Energy from Wind: Energy from wind is used to run long blades of a wind mill. This in turn moves other parts of a machine for example grinding corn etc.
In Pakistan efforts are taken to use the energy of blowing wind for pumping water and producing electrical energy.

6. Describe three properties and two uses of Diamond.

ANSWER:

PROPERTIES:
(i) It is the hardest substance in nature.
(ii) Its density is 3.3 gm/cm³
(iii) It is a bad conductor of electricity.
USES:
(i) lt is used to scratch & cut glass and other substances.
(ii) It is used as a precious germ in jewellery.

7. Write any five functions of Blood.

ANSWER:

The functions of blood are:
(1) To carry oxygen to all parts of body
(2) To carry carbon dioxide to the site of elimination.
(3) To carry digested food molecules to all body.
(4) To carry waste products to the site of removal.
(5) To maintain body temperature.

8. Write five different stages of life.

ANSWER:

Different stages of life:
(i) BABY HOOD: This stage is from birth to two years.
(ii) EARLY CHILDHOOD: it extends from 2 years to 5 years
(iii) LATE CHILD HOOD: It starts from the age of 5 years and extends upto 11 years.
(iv) ADOLESCENCE: It is the period of early youth, usually from 12 years age to 18 years.
(v) ADULTHOOD: The individual becomes a grown up adult

9. Write down the percentage composition of gases present in the air.

ANSWER:

Composition of Air:
The percentage composition of air by volume is as follows.

Nitrogen          78.03%
Oxygen            20.99%
Carbon dioxide  0.03%
Argon and        0.93%
Other noble     gases 0.003%
Water vapour   Valuable.

10. What is an Enzyme?Write the names of there digestive enzyme and their functions.

ANSWER:

Enzymes: These are complex chemical compounds which help to digest the different components of food we eat.
Classification: Enzymes are divided into three groups.
(i) Amylolytic enzymes: They digest carbohydrates.
(ii) Proteolytic: Which digest proteins.
(iii) Lipolytic: Which break the fats.

11. Write down three parts of human Brain and their functions.

ANSWER:

The human brain is made up of three parts,
(i) Cerebrum
(ii) Cerebellum
(iii) Medulla
(i) Cerebrum:
This part of human brain is like a cap on the cerebellum.

Functions: It has various areas for specific functions.

The front part of cerebrum controls thought memory and feelings. Thinking, feelings that we have and remembrance or memory are all under the control of cerebrum.
(ii) Cerebellum: This part lies under or below Cerebrum.
Functions: It is the centre for coordination of muscles. The muscles have to coordinate properly in a well organized manner in different actions. Like walking, playing writing atheling and so on. This is controlled by cerebellum.

(iii) Medulla: It is the longest part which connects with the spiral cord.
It helps to control the vital acts like heart beat and breathing, swallowing and yawning.

12. What is Acid Rain.

ANSWER:

Acid rains: The industrial revolution has increased the discharge of sulphur dioxide, carbon dioxide and nitrogen oxide in the atmosphere. These gases when combine with water vapours form dilute acid which falls on earth as acid rains causing hazardous effects on human life and property.

13. Differentiate between Climate & Weather.

ANSWER:

WEATHER: It is the condition of atmosphere regarding pressure temperature wind, humidity and rainfall of a place for a short period of time.

CLIMATE: Climate refers to the average weather condition of a region over a long period of time, which can be throughout the season.

14. Write down five properties of Beta Rays.

ANSWER:

PROPERTIES OF BETA RAYS:
(i) They consist of fast moving electrons and have negative charge.
(ii) Their kinetic energy is less than that of alpha rays.
(iii) They produce fluorescence in Barium platino cyanide in screen.
(iv) Their ionization power is small.
(v) These rays affect the photographic plate.

15. What is a Computer? Name its four basic units and write their functions.

ANSWER:

Computer is an invention, which can solve complicated problems by following instructions given to it in a very short time.
A computer has four basic units:
(i) Input unit
(ii) Control unit
(iii) Memory unit
(iv) Output unit

(i) Input unit:
All information in the form of data, and the instructions to handle it are entered into the computer through the input unit. It is a keyboard of an ordinary typewriter.

(ii) Control unit:
The information or data given to input unit enters a system which consists of a control and arithmetic logic unit. Control unit acts according to the given instructions and instructs the arithmetic logic unit to perform the necessary calculations.

(iii) Memory unit:
Stores the data, information and instructions needed to solve the problem. It can also stare any other information or record, which a person wants to save in the memory note boot of computer.

The control unit is the most important part, which actually solves the problem given to it. It is the nerve center of the computer and controls the flow of instructions and instructions and information through out the whole system.

(iv) Output unit:
The happenings in the computer are displayed on the output unit, which is usually a television type screen along with a printer.

The results can be viewed on the television screen and can be printed on the printer for permanent record.

16. What does RADAR stand for? Write down its four uses.

ANSWER:

Radar is an electronic nuclear device which emits high frequency radiations.
(i) It is used at war time to detect an enemy plane coming in the atmosphere of our country.
(ii) At peace time it helps in the safe landing of air crafts in low visibility.
(iii) In ships it is used to know the safe passage in the sea and the presence of other ships in vicinity.

SECTION `C` (DETAILED-ANSWER QUESTIONS)

Note: Attempt 3 questions from this Section.

17. Write notes on any Two of the following:
(i) Uses of Ultrasonics:

ANSWER:

Sound of frequencies higher than 20,000 Hz are called ultrasonic. Ultrasonic waves are longitudinal waves with frequencies above the audible range. Such waves are usually produced by setting a quartz crystal to oscillate electrically. It is possible to rroduce ultrasonic waves of the frequencies of the order of 10 Hz or more with such a device.
Uses of Ultrasonic:
(i) Ultrasonic waves are used to find the depth of sea by echo-depth sounding devices.
(ii) Ultrasonic are used for cleaning places and objects which cannot be cleaned in a normal way.
(iii) Ultra sound is best to examine soft and fleshy parts of body and in medical diagnosis.
(iv) Ultrasonic guidance devices are used to detect crocks in metal structures.
(v): They are used to find the location of an object by echo.

(ii) Role of Technology:

ANSWER:

ROLE OF TECHNOLOGY:
Technology plays a very important role in the industrial development of a country. Application of scientific principles has helped the invention of goods and services from earlier times. Invention of tractors, harvesters, pesticides insecticides fertilizers has helped to develop agriculture.
In communication sector internet satellite, telephone has brought immediate contact between continents and peoples. Modern machinery has helped mass production of goods.
Thus technology is the.basis of development in all fields

(iii) Misuse of Nuclear energy:

ANSWER:

Peaceful Uses of Atomic Energy:

(i) The most important use of atomic energy is that electricity can be produced by Atomic Power.
(ii) Now-a-days nuclear energy is being used to operate big ships and submarines.
(iii) Radio-isotopes are used in detecting the diseased part of the body and in detecting brain tumour.
(iv) Radio-isotopes are used in the treatment of diseases.

Harmful of Atomic Energy:
(i) Nuclear weapons like Atomic bomb and Hydrogen bomb are very terrible and can destroy countries.
(ii) In atomic explosion the radioactive particles are carried to long distances and effect life of animals and plants wherever they fall.
(iii) The radioactive rays are very harmful and may cause cancer and other dangerous diseases.
(iv) The radioactive particles which fall in rivers and sea affect the marine life. Such fishes if taken as food by man cause harm to man too.

18. What is Hepatitis and what are the different types? Write their causes symptoms and precautionary measures.

ANSWER:

HEPATITIS:
It is the inflammation of the liver. It is also a recent spreading and feared disease. It is caused by-a-number of Hepatitis viruses designated as A,B,C,D and E viruses respectively.

Hepatitis-A:
It is most common and is called infectious hepatitis. It is transmitted by faucal contaminated water and food. It grows in intestine and spread to liver, Kidneys and spleen. The disease is commonly called Jaundice, which causes fever, nausea, diarrhea and chills accompanied by yellowish of the skin and eyes and dark yellow urine. No specific treatment exists. It however, subsides in a few weeks.

Hepatitis-B and C:
These are serious infections. Virus entering the blood by blood transactions, contaminated syringes, saliva, sweats, and breast milk intra venous drugs and genital fluids The symptoms, some what resembles the symptoms of hepatitis-A. Two effective vaccines have been developed and majority of hepatitis Band C infections are now cured.

Hepatitis-D:
This virus called delta antigen is usually accompanied in patient with hepatitis-B and adds to the seriousness of the infections.

Hepatitis-E:
It spread by faucal-oral transaction and is common in countries with poor sanitation. It some-what .resembles Hepatitis-A and does not cause chronic liver diseases. The initial symptoms include, fever, swollen lymph nodes, loss of appetite and weight and red rashes all over the body.

HIV from the blood of carrier may be passed on by sexual contact and especially directly through blood during unscreened blood transactions. Sharing of syringes, razors, tooth brushes or anything else which punctures your skin and come in contact with your blood could be the source of HIV/AIDS introduction in the body.

19. Name six main agriculture crops of Pakistan and describe any four of them.

ANSWER:

Agricultural crops of Pakistan:
The main agricultural crops of our country Pakistan are:
(i) Wheat
(ii) Rice
(iii) Maize
(iv) Pulses
(v) Cotton
(vi) Sugar cane
(vii) Tobacco
(viii) Fruits.

(i) Wheat: It is the main cereal of people. Wheat production now exceeds 14 million tones. It is grown in all parts of country especially Punjab, Sindh and areas of N.W.F.P and Baluchistan. The wheat flour made very fine is used in bakery items. Bran and husk are used for low fat diets, and animals fodder respectively,

(ii) Rice: Next to wheat is rice which is liked and eaten by our population. The Basmati rice is very testy and has a pleasant smell. The Dokri Rice Research Institute has produced a new variety “Shadab” whose grain is longer and rich in proteins.
Several other varieties of rice are grown in areas of Lahore Sheikhupura, Gujranwala, Sialkot Larkana. Sukkhur and Charsadda not.only the grain, the husk and bran are use for various purpose.

(iii) Maize: It is the third largest crop of our country and it is grown on 4% of cultivated land of the country. The demand and production of maize has increased due to its use for making cakes custard powder, glucose cooking oil and other products.

(iv) Cotton: It is the basis for production of yarn, textile wearing and hosiery units and an important source of foreign exchange. It is produced with great care and new varieties with long fiber like shaheen, NIA78 and MNH93 have been found out.
The growth and yield of cotton is very sensitive to weather disturbance and pests. A cotton Research Institute has been set up in Multan for evolving better varieties.

20. Define Vitamin. Name any five Vitamins and describe the effects of their deficiency in the body.

ANSWER:

VITAMIN:
Vitamins are the substances required in very tiny amounts in food, to regulate body functions in the body.
FIVE IMPORTANT VITAMINS:
(1) VITAMIN “A”: Its deficiency causes eye infection and night blindness.
(2):. VITAMIN “B1”: Its deficiency causes Beri Beri, and growth of body stops.
(3) VITAMIN “B6”: Its deficiency causes skin infections and may become one of the causes of paralysis.
(4) VITAMIN “D”: Its deficiency causes Rickets.
(5) VITAMIN “K”: It is very essential for clothing of blood in case of injury. Its deficiency failing of blood clotting in injuries and surgery.

Posted on December 17, 2015 in 2012 Karachi Board Past Papers

Share the Story

Back to Top
Share This